Najaarscampagne ´Wat doet kanker met jou´ afgesloten

De IPSO Najaarscampagne Wat doet kanker met jou? is officieel afgesloten. Het doel van de campagne was meer aandacht en meer bezoekers te krijgen. Hieronder een reactie van een kankerpatiënt aan de organisatoren:

“Jullie hebben een prachtige campagne gevoerd. Bedankt! Mooi op deze manier meer bekendheid te geven aan de inloophuizen en psycho-oncologische centra. Ik wist ook niet voor de tijd van mijn ziekte, dat dit allemaal mogelijk was voor mensen met kanker en hun naaste, deze geweldige ondersteuning. Ik ben blij Cabane, Kanker in Beeld en Les Vaux ontdekt te hebben. Blij mijn verhaal ook gedeeld te hebben, wat het mij heeft gedaan en doet deze goede ondersteuning met elkaar. Daarom hoop ik van harte, dat heel veel mensen met kanker en hun naasten in een van de inloophuizen/psycho-oncologische centra in Nederland hun steun en plek mogen vinden.”

Wat doet kanker met jou? Blijf er niet mee zitten, praat erover!!

Wat doet kanker met jou?” is de titel van de landelijke campagne van het IPSO, het overkoepelende orgaan van inloophuizen en psycho-oncologische centra in Nederland.

Met de steun van KWF Kankerbestrijding is op 2 november de landelijke campagne ‘Wat doet kanker met jou?’ gestart. Er worden tv spots uitgezonden die bedoeld zijn om mensen wakker te maken voor de noodzaak van psycho-oncologische ondersteuning voor mensen met kanker en hun naasten. Stichting Les Vaux (ook lid van IPSO) is hiervan al 20 jaar doordrongen en is ook tijdens deze campagne actief om de boodschap uit te dragen.

Bliipso-najaarscampagne-klein4-staand.jpgjf er niet mee zitten, praat erover!!

IPSO campagne ‘Wat doet kanker met jou?’

Wat doet kanker met jóu?

Een op de drie Nederlanders krijgt in de loop van zijn of haar leven kanker. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend. Allereerst is er natuurlijk de vraag: ‘Ga ik dit overleven?’, gevolgd door een periode vol angst, machteloosheid en verdriet. Na afronding van het medische traject zijn deze gevoelens niet zomaar verdwenen. Vaak komt dan pas de emotionele verwerking van wat er is gebeurd op gang, of houdt men last van vermoeidheidsklachten of de angst dat de ziekte terugkeert. Voor mensen voor wie genezing niet meer mogelijk is, volgt na de diagnose de zware taak om zich voor te bereiden op het naderend afscheid.

Van 2 tot 12 november vraagt brancheorganisatie IPSO via de campagne Wat doet kanker met jóu? aandacht voor de psychische, emotionele en sociale gevolgen van kanker. IPSO vertegenwoordigt de ruim tachtig inloophuizen en psycho-oncologische centra die Nederland rijk is. Zij bieden zorg en ondersteuning op het gebied van alle niet-medische aspecten van kanker, waarbij de kwaliteit van leven vooropstaat. Deze zogeheten psycho-oncologische zorg is beschikbaar voor iedereen die is geconfronteerd met kanker, ongeacht de prognose, de behandelfase of de tijd die sinds de diagnose is verstreken.

Op tachtig plekken in Nederland kan iedereen die – op welke manier dan ook – met kanker geconfronteerd is terecht voor een luisterend oor, lotgenotencontact of psychologische (na)zorg. Deze ondersteuning en begeleiding is nadrukkelijk niet alleen beschikbaar voor mensen die zelf kanker hebben (gehad), maar ook voor mantelzorgers, familieleden en nabestaanden die een dierbare aan kanker hebben verloren. Want ook in hun leven laat de ziekte sporen na.

Via www.watdoetkankermetjou.nl kunnen mensen het dichtstbijzijnde inloophuis of psycho-oncologisch centrum vinden. Met de campagne hoopt IPSO mensen die met kanker geconfronteerd zijn de weg te wijzen naar een plek waar zij zich gehoord, erkend, ondersteund en begeleid voelen tijdens deze moeilijke fase in hun leven.

Inloophuizen – De bezoekers van inloophuizen worden in een huiselijke omgeving welkom geheten door gastvrouwen en gastheren die, vaak uit eigen ervaring, weten wat de impact van kanker is. Mensen met kanker en hun naasten kunnen zonder afspraak binnenlopen voor een kopje koffie en om hun verhaal te doen, deel te nemen aan een ontspannende of creatieve activiteit of in contact te komen met lotgenoten. Daarnaast organiseren inloophuizen regelmatig thema- en voorlichtingsbijeenkomsten en faciliteren zij spreekuren van patiëntenorganisaties. In veel inloophuizen zijn speciaal opgeleide jeugdvrijwilligers aanwezig die kinderen, jongeren en gezinnen die te maken hebben met kanker ondersteunen. Een bezoek aan een inloophuis is altijd gratis.

Psycho-oncologische centra – In een psycho-oncologisch centrum kunnen mensen die als gevolg van de confrontatie met kanker kampen met angst- en verwerkingsklachten, aanhoudende vermoeidheid of depressieve gevoelens terecht voor gespecialiseerde zorg. Psychologen en therapeuten helpen hen bij het ordenen van de stroom van vragen, gedachten en emoties. Begeleiding is zowel individueel als in groepsverband mogelijk. De psychologen begeleiden ook gezinnen die met kanker te maken hebben. In sommige centra worden bovendien ontspannende en creatieve activiteiten aangeboden.
Psycho-oncologische centra werken op afspraak en op verwijzing door de huisarts of oncoloog.

De campagne Wat doet kanker met jóu? wordt door IPSO geïnitieerd en financieel ondersteund door KWF Kankerbestrijding. 

 

Nieuwe data voor 2014

26 mei tot 1 juni voor mensen met kanker en hun naasten in Les Vaux – Frankrijk
30 juni tot 1 juli voor mensen met kanker en hun naaste in Les Vaux
 7 tot 13 juli voor mensen met kanker en hun naaste in Les Vaux
 18 tot 24 aug. voor mensen met kanker en hun naaste in Les Vaux
 1 tot 7 sept. voor mensen die een naaste verloren hebben aan kanker
In 2013 in Nederland

25 tot 29 nov.

  

midweek voor mensen met kanker en hun naaste in Fredeshiem bij Steenwijk

Midweek in Fredeshiem bij Steenwijk

Van 25 tot 29 november 2013 wordt er een midweek gehouden in Nederland.

Het programma bestaat ook hier uit gesprekken met lotgenoten, mindfulness, yoga, tekenen en schilderen en wandelen in de prachtige omgeving. Fredeshiem ligt midden in het bos (zie ook www.fredeshiem.nl).

Er is nog plek voor mensen met kanker en hun naaste.