begeleiders

therapeuten

Elly de Bruin
GZ-psycholoog, medeoprichter en directeur van Les Vaux

Mijn betrokkenheid bij mensen met kanker is begonnen met een groot onderzoek naar beleving van kanker. In die tijd groeide de droom over een plek waar je niet in ziekenhuiskamers praat met mensen die geconfronteerd worden met kanker, maar op een mooie plek, waar alle opgedane inzichten en ideeën in praktijk gebracht konden worden. Ik heb de algemene leiding en begeleid de gesprekken.

Gerrit Leusink
GZ-psycholoog, gespecialiseerd in begeleiding van mensen met kanker

Mijn belangstelling voor het begeleiden van mensen met kanker is gewekt in de periode dat ik als verpleegkundige werkzaam was. Ik heb veel geleerd over hoe het is om je gezondheid te verliezen, hoe het is om afscheid van het leven te moeten nemen. Ik vond het belangrijk om daar met leerling-verpleegkundigen over te praten.,  waardoor ik nu beter in staat ben om daar anderen bij te begeleiden. Ik vind het belangrijk dat het verdriet, de angsten, de hoop, de blijdschap over een positief bericht, er mogen zijn. Dat deze gevoelens woorden krijgen, waardoor er met de naaste omgeving, de dierbaren, over gepraat kan worden. Dat het elkaar beschermen en daardoor elkaar zaken onthouden, wordt doorbroken. Hier zie ik een taak om de eenzaamheid, die hiervan een gevolg kan zijn, te voorkomen.

Sigrid Paesbrugge
yogadocent

Lichaamswerk, zachte yoga, ademoefeningen en ontspanning hebben als doel het verbeteren van de verstandhouding met het lichaam. In de ochtend lopen we met stille aandacht naar een plek met uitzicht over de weilanden, waar we met zacht rekken en strekken het lichaam wakker maken. De privésessies in de middag zijn een meer persoonlijk aanbod, een zoektocht naar wat het lichaam en de geest nodig heeft. De sessie eindigt met een massage van de voeten, handen, rug of het gezicht. De dag wordt afgesloten met een ontspannende sessie ter voorbereiding op het slapen gaan. Ik werk al enkele jaren bij Les Vaux en vind het bijzonder en waardevol om een bijdrage te leveren.

Els van Tilburg
oefentherapeut

Ik richt de aandacht op het lijf: bewegen, voelen, versterken, durven, in kleine stapjes weer verder en meer doen. Ontspannen, bewust worden van wat ondanks beperkingen nog wel kan. Mindful, dus door aandacht weer plezier krijgen in je eigen lijf.
Op een prachtige plek in een natuurlijke omgeving wordt het bewegen ‘s morgens zoveel mogelijk buiten gedaan. In de avond ligt het accent meer op ontspannen, loslaten, je voorbereiden voor de nacht! Ook individuele aandacht komt aan bod, waarbij meer persoonlijk gerichte oefeningen en adviezen een hulp kunnen zijn. Een ontdekkingsreis in het eigen lichaam in een week met aandacht. Als oefentherapeut heb ik er in de jaren zelf enorm veel van geleerd en met de gasten bijzondere weken mogen beleven.

Sylvia van Nierop
coach, trainer en psychosociaal therapeut in Acceptance & Commitment Therapy (ACT) in combinatie met creativiteit

Als je te maken krijgt met kanker bij jezelf of je naasten heeft dat een grote impact op je leven. In mijn werk bij Les Vaux help ik mensen naast patiënt, ook weer te laten leven als volledig mens. Ik doe dit met behulp van ACT en creativiteit. Door te werken met creatieve oefeningen (schilderen, boetseren, tekenen, beeldhouwen etc.) leer je weer spelen, experimenteren, dit brengt je uit je dagelijkse gewoonten en activeert de ontdekker in onszelf. Precies wat we nodig hebben om te gaan ontdekken wat belangrijk voor je is.

Claar Goossens
creatief therapeut

Als creatief therapeut begeleid ik sinds 2011 de gastenweken in Les Vaux. Woorden schieten vaak tekort om uiting te geven aan wat er speelt. Creativiteit brengt je bij een diepere laag in jezelf zodat je verrast kunt worden door je eigen beelden. Door emoties de ruimte te geven en te (h)erkennen kan het verwerkingsproces beginnen. Mijn belangrijkste taak is om de datgene aan te reiken wat op dat moment past. Het gaat niet over kunst maken, maar over het uitdrukken wie je bent.natuur / wandelen

Jan Ligthart
medeoprichter en voorzitter van Les Vaux

Elke ochtend pers ik sinaasappelsap, zorg voor groenten uit de tuin, help de kok, dek tafels, stook kachels en repareer alles wat kapot gaat. Maar mijn mooiste taak is het begeleiden van het wandelen en zwemmen, mijn liefde voor de natuur delen met de gasten. Verbinding maken met alles wat leeft en beweegt, met het leven dus, dat blijkt helend te zijn voor de gasten van Les Vaux.

koks

Laura Kisman
kok

Het is fijn om in Les Vaux te mogen koken. Ik houd er van om dat met verse ingrediënten te doen. Het liefst met de verse groenten uit de moestuin, en met verse spullen van het marktje in het dorp. Als de gasten gezamenlijk gezellig eten aan de mooi gedekte tafels voelt dat als een onderdeel van een typische Les Vaux-week en geniet ik mee.

Neline van Dorp
kok

Al lang kook ik bij Les Vaux! Niets heerlijker dan de moestuin daar inlopen en het rijpe fruit in je schort te laten vallen. Koken en samen eten betekent voor mij verbinding maken door met elkaar te genieten en weer zin in koken en eten te krijgen.