Training ‘Zorg voor de ander, zorg voor jezelf’


‘The expectation that we can be immersed in suffering and loss daily and not be touched by it, is as unrealistic as expecting to be able to walk through water without getting wet’
Rachel Naomi Remen, M.D.

Deze woorden van Rachel Remen, lid van het comité van aanbeveling van Les Vaux, bleken heel erg waar te zijn voor de oncologieverpleegkundigen die de training ‘Zorg voor de ander, zorg voor jezelf’ van 16 tot 21 september in Les Vaux hebben gevolgd. Het beroep van oncologieverpleegkundige is een zwaar beroep en inderdaad wordt er vaak gedacht dat je het ‘allemaal maar aan moet kunnen’. Tijdens deze week zijn er veel emoties losgekomen. Dat voelde voor de meeste deelnemers als een bevrijding en het heeft hen ook aan het denken gezet over het gebrek aan mogelijkheden in de werksituatie om emoties te uiten en over de noodzaak om dat wel te kunnen doen. Resultaten van deze training zijn dan ook dat er intervisiegroepen worden opgezet en dat er bij één ziekenhuis zelfs een aparte ruimte vrij gemaakt is om je, alleen of met iemand anders, even terug te kunnen trekken. Voor een volledig verslag van de training klik hier.

keurmerk.jpg

De training heeft het VvOV keurmerk