Symposium ‘Zorg voor de ander, zorg voor jezelf’ voor hulpverleners in de oncologie

symp.jpgDe druk op hulpverleners in de zorg is groot. Uit recent onderzoek blijkt dat de helft zich niet gezond voelt en 40% heeft overwogen om bij hun organisatie weg te gaan (Arbo unie, november 2008; ActiZ, juli 2008). Het is dan ook belangrijk dat, naast adequate zorg voor de patiënt, hulpverleners zorgen voor zichzelf. Inzicht krijgen in hoe te ontspannen na een intensieve werkdag. Weten hoe humor te gebruiken in hun werk. Leren omgaan met de dood en daarover kunnen praten. Deze en andere onderwerpen komen aan bod tijdens het symposium ‘Zorg voor de ander, zorg voor jezelf’, dat stichting Les Vaux, die hulp en begeleiding bij kanker biedt, vrijdag 20 maart 2009 organiseert. Er worden ideeën aangedragen om met meer plezier en bevrediging te werken wat resulteert in betere zorg. Stichting Les Vaux organiseert het symposium ter gelegenheid van haar 15-jarig bestaan. De dag is bedoeld voor artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners in de oncologische zorg.

Interessante lezingen en praktijkgerichte workshops
Het ochtendprogramma bestaat uit interessante lezingen. Zo spreekt huisarts dr. Paul Janssen over ‘Euthanasie: een mission impossible?’. William Yang zal aan de hand van de Regel van Benedictus ingaan op spiritualiteit in de zorg. Cabaretier en ex-verpleegkundige Marcelino Bogers behandelt humor als verpleegkundige interventie en prof. dr Harry van de Wiel zal aangeven  hoe de opgedane indrukken en contacten een meer blijvend karakter kunnen krijgen, zodat de deelnemers veranderen van kennisconsumenten tot kennisproducenten. De dag wordt opgeluisterd met sketches en zang van kleinkunstenaar Irene Dingemans, zij is tevens werkzaam bij het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA).
.
In de middag staan tien praktijkgerichte workshops op het programma met onderwerpen als omgaan met kritiek, omgaan met de dood, stressmanagement, tijd in de oncologische zorg.
Klik hier voor het uitgebreide programma.