Leven in het nu

Yesterday is history, tomorrow is a mystery, and today is a gift;
that’s why they call it the present. – Eleanor Roosevelt

Dat is waar we mee bezig zijn in Les Vaux. Wat willen we namelijk bereiken?  We willen de mensen die bij ons komen, helpen om meer te leven in het nu. Zodat hun leven niet bepaald wordt enerzijds door de angst voor de toekomst en anderzijds door de problemen uit het verleden. Het lijkt er namelijk op dat traumatische gebeurtenissen uit het verleden, waarvan men dacht dat ze verwerkt waren, door de kanker weer naar de oppervlakte komen. Ook zijn er door de kanker nieuwe problemen bijgekomen, vaak op relationeel gebied. Door met dit alles aan het werk te gaan, wordt het mogelijk om meer vrede te vinden en meer te leven in het hier en nu. Onze gasten ervaren dat, net als Eleanor Roosevelt, als een cadeau. Een deelneemster in het blad Uitzicht, over een week in Les Vaux: “… deze week is zó goed geweest voor ons beiden. Aan het eind zei ik tegen de andere deelnemers: Ik ben gekomen met de dood, ik ga weg met het leven!.”

Het belang van het leven in het hier en nu geldt natuurlijk niet alleen voor mensen met kanker. Ook in onze trainingen voor verpleegkundigen blijkt het goed te zijn om daaraan te werken. Wij doen dat door de lessen in Mindfulness, een nieuwe term voor een heel oud principe. Zij leren meer aandacht te hebben voor het nu en zich minder zorgen te maken over wat gebeurd is en wat er allemaal nog moet. Dit komt hun patiënten ten goede, maar vooral henzelf in de vorm van meer plezier in het werk en minder kans op een burn-out.
In deze nieuwsbrief, die jaarlijks wordt verstuurd, leest u over onze activiteiten van het afgelopen jaar en over onze plannen voor de toekomst. Ook wij proberen, naast terug- en vooruitblikken heel intens bezig te zijn met het nu. Wij en al onze begeleiders worden daarbij enorm geïnspireerd door het werken met onze gasten en ook en vooral door de prachtige plek waar we ons werk kunnen doen. De rust en de stilte en ook het even helemaal weg zijn van de dingen van elke dag maken deze weken niet alleen voor onze gasten, maar ook voor ons tot een cadeau.