Marja en Kees waren gast in Les Vaux – een persoonlijk verslag

We werden allerhartelijkst ontvangen door de begeleiders: Elly, Jan, Wieselien, Elisabeth en Nelien. Het voelde gelijk vertrouwd. We waren in totaal met 6 personen. Tijdens het kennismakingsgesprek leerden we elkaar beter kennen. Ieder had zijn/haar eigen verhaal, verdriet. We herkenden veel in elkaar, we huilden, lachten samen en voelden de warmte en het begrip. Er werd naar elkaar geluisterd.

We brachten de week door in het koetshuis van Kasteel Stoutenburg. De prachtige, bosrijke omgeving nodigde uit tot kleine of wat grotere wandelingen. Het programma van de week was intensief. ’s Ochtends kwam de geur van versgebakken brood je al tegemoet. We deden mee aan groepsgesprekken, wandelingen, individuele gesprekken, schilderen en massage en dagelijks begonnen en eindigden we met yoga, wat ontspanning gaf voor en na een intensieve dag. Het was de bedoeling ons zoveel mogelijk te concentreren op waar we mee bezig waren: geen tv en geen krant en weinig of geen contact met de buitenwereld. Het leven in het hier en nu was een goede les om ook in het dagelijks leven toe te passen. Om het goede gevoel vast te houden werden handvatten aangereikt om verder te kunnen leven en te zorgen dat je leven weer zin heeft. Gekeken werd naar wat voldoening geeft, bewust te ademen en te ontspannen, opkomen voor jezelf, weer leren voelen en te beseffen dat het nooit meer wordt zoals het geweest is.

Marja en Kees den Eerzamen